Çal ilçesinin Ziraat Odası Başkanı görevinde bulunan Haşim Ahmet Çil, yerli çekirdekle alakalı üretimi çoğaltıp ithalatın önüne geçme konusunda gayret ettiklerini ifade etti.

Çiftçilerin büyün bir sene boyunca emek verip yetiştirmiş oldukları ay çekirdeğinin, Denizli ili içerisinde hasat zamanının gelmiş olmasıyla beraber tarlalar üzerinde yer alan mesai de uzamış oldu. Televizyonların karşısı ile birlikte parklarda ve sohbetler esnasında tüketimi gerçekleştirilen ve bazı yörelerin içinde ”çiğdem” adıyla da bilinmekte olan ”ay çekirdeği”, Denizli ilinde çok uzun ve zahmetli sürecin hemen sonrasında tüketicilere ulaşmış oluyor.

Çiftçiler ise, hasat işlemleri bitirilen çekirdeklerini kuruyemişçiler üzerindeki yerini almadan öncesinde güneşin altında kurutmaya bırakmış oluyor. Tarla üzerinden toplanmış olan ayçiçeğinden çıkartılıp çekirdeklerin özenli bir şekilde kurutulması, ürünün kalitesi konusunda da çok büyük bir önem taşımakta. Bu sebepten dolayı da hasadı yapmış olan çiftçiler tarlaları üzerinde, park ile birlikte futbol sahaları üzerinde çekirdeklerini kurutmaktalar.

Tavas Ovası içerisinde tam tamına 10 tane mahalle içerisinde tütüne alternatif bir şekilde yetiştirilmekte olan ay çekirdiği konusunda ekim alanı geçtiğimiz sene 25.000 dekar alandayken bu sene ise 35.000 dekarlık bir alana kadar çıktı.

Üreticiler bu sene içerisinde dekar başına 300 kilogram kadar bir çekirdek hasadı hedeflemeye başlamış durumda.