Dünya üzerindeki en kaliteli tütünün üretilmekte olduğu Denizli ili içerisinde tütünün üretiminden hasat edilmesine kadar devam eden zorlu yolculuk başlamış oldu. Mart ayı içerisinde tohumların ocakta fideye dönüşmüş olduğu tütünde, fidelerin gelişerek dikilmeye elverişli bir duruma gelmesinin sonrasında dikim süreci de başlamış oldu. Eski dönemlerde hayvanlarla çekilmekte olan arıklar üzerinde elle dikimi gerçekleştiirlen tütün artık makinalı tarım ile beraber tütün makinası sayesinde dikilmekte. Traktörün arka kısmına bağlanmış makina üzerindeki oturma yerlerine oturmuş olan 5 tane işçi, ocaktan sökülmüş fideleri toprak ile buluşturmuş olmakta. Can suyunun da verilmiş olduğu bu dikim, sabahın çok erken saatleri içerisinde başlayarak, günün sonuna kadar da sürüyor.

Denizli ili içerisinde en fazla tütün üretimin yapılmakta olduğu 2 tane ilçeden bir tanesi olan Tavas ilçesinde sezonun ilk dikimleri de 1 Mayıs İşçi Bayramı esnasında gerçekleştirildi. İlk dikimler ise Nikfer Mahallesi içerisinde üreticilerden Abdurrahman Şavluk ve de ekibinin tarafından Barza Ovası üzerinde yapıldı.

Yaklaşık olarak 1 ay sürecek dikim aşamasının sonrasında tütün içerisinde asıl zorlu yolculuk olarak öne çıkan çapa ve de kırım süreci başlamış olacak. Temmuz ile birlikte Ağustos aylarının 50 dereceye kadar ulaşan aşırı sıcaklarında üreticiler tütünleri kırıp hasat etmekte. Seralar içerisinde kuturlmuş olan tütünlerin son yolculukları da kolileme işlemiyle beraber son bulmuş oluyor.