Denizli ilinde yer alan Kale ilçesi içerisinde pek çok farklı uygarlığın izini taşıdığı bilinen Tabae Antik Kenti içinde kazı çalışmaları aralıksız olarak devam ederken, daha öncesinde burdan götürülmüş olan pek çok tarihi eserin evlerden bazılarının duvarlarının yapımı konusunda kullanılmış olduğu da tespit edilmiş durumda. Antik kent içerisinde gerçekleşen kazılara bilimsel bir şekilde danışmanlık yapmaya devam eden Pamukkale Üniversitesinde Fen Edebiyat Fakültesi’nin Sanat Tarihi Bölümünde Öğretim Üyesi görevinde bulunan Doçent Doktor Mustafa Beyazıt, mahalle üzerinde yer alan evleri teker teker dolaşarak, bu eserleri toplayacak olduklarını ifade etti.
Kale ilçesi içerisinde 2014 senesinden bu yana Denizli Müze Müdürlüğünün başkanlığı ve ayrıca Doçent Doktor Mustafa Beyazıt’ın bilimsel danışmanlığı ile yürütülmekte olan Tabae Antik Kenti’nde kazı çalışmaları aralıksız bir şekilde devam ediyor. Antik kent içerisinde arkeolog ile birlikte jeolog, sanat tarihçisi, mimar, biyolog, restoratör ve epigraf benzerindeki türlü birimlerden meydana gelen uzman bir tane ekip, kazılarla alakalı çalışmaları yürütüyor.
Kale ilçesindeki 1 kilometre güney batı bölgesinde bulunan Tabae Kenti, İç Batı Anadolu Bölgesini Güneybatı Anadolu Bölgesine bağlamakta bulunan geçit alanı içerisinde yer alıyor. Denizli – Muğla karayolunun üzerinde yer alan bu özel antik kent, tamamen doğal bir kale görünümü ile karşımıza çıkıyor. ”Tabae” adının Latince bir şekilde kaya anlamını taşıyan ”Taba” isimli kelimeden gelmekte olduğu ve söz konusu bu kentin kayalık bir tepe üstünde kurulmuş olmasından bu ismin verildiği tespit edilmiş oldu.
- 04 Eylül 2019
- 506
- 0
- Son Dakika