İzmir Emniyet Müdürlüğüne bağlı bir şekilde faaliyet gösteren Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi Müdürlüğüne bağlı ekipler, İzmir ilinde yaşamını sürdüren ve Khotkar ismiyle tanınan Rap müzik sanatçılarından Onur Dinç’i ”uyuşturucu maddeye özendirme ve bulundurma” şeklindeki suçtan dolayı gözaltına almış idi. Cezaevine yollanan rapçilerden Khontkar, yargılanmakta olduğu dava üzerinde 4 sene 2 aylık bir hapis cezası almış durumda.

Sosyal medya hesabı üzerinden mahkemenin kararını duyurmuş olan Dinç açıklamasında; ”Bugün yapmış olduğumuz müzikle ilgili yargılanışımızın son duruşması oldu… Mahkeme anayasal bir durumdaki özgürlüğümü ihlal etmeyi sürdüren hukuka aykırı bir karar vermiş oldu… 4 sene 2 aylık bir hapis cezasına çarptırılmış olduk..” şeklindeki ifadelerine yer verdi.

Rapçilerden Khontkar’ın almış olduğu cezanın hemen sonrasında ise sosyal medya üzerinde çok büyük bir etiket çalışması yapılmaya başlandı. ”Uyuşturucu maddeye özendirme ile barındırma” benzerindeki suçlardan dolayı daha öncesinde de hapis yatmış olan Dinç’in aldığını açıkladığı 4 sene 2 ay süreli hapis cezasına tepki şeklinde #freekhontkar ifadelerine yer verilerek bir etiket açılmaya başlandı. Bu etiket ise çok büyük bir kitle tarafından ilgi görerek paylaşılmaya başlandı.