Denizli ilinin Tavas ilçesi içerisinde bir araya gelmiş olan kadınlar, ramazan ayı süresince iftarla birlikte sahurda yiyecek oldukları yufkayı yarım asırdan beri imece usulünce hazırlamaya devam ediyor.

Kozlar Mahallesi içerisinde gelenekselleşmiş bir hale gelen yufka yapımı mesaiyle alakalı sabahın erken saatleri olduğunda bir araya gelmiş olan kadınların bir bölümü hamur yoğurmakta, diğer bir bölümü ise öteki hazırlıkları yapmakta. Evin erkekleri ise ocak amacıyla odunları kırıp gerekli olan ateşi yalmakta.

Her gün bir tane evde veyahut bahçe içerisinde bir araya gelmiş olan kadınlar, fazlası ile hummalı bir biçimde odun ateşinde ekmekleri pişirmekteler.

Yufka ekmeğin yanında börek ile birlikte bazlama da hazırlamakta olan kadınlar, kendilerine ziyaret amacıyla gelmiş olanlara bunları da ikram etmekteler.

Ev hanımı 61 yaşında bulunan Fatmana Şanlıalp, mahalle içerisinde ramazandan önce bütün kadınların toplanıp hazırlıkları el birliğiyle yapmış olduklarını ifade etti.

Ramazanla alakalı hazırlıkları 50 seneden beri imece usulüyle yapmakta olduklarını ifade eden Şanlıalp sonrasında ise; ”Annem komşuları ile beraber bu geleneği başlatmış oldu. Şimdi ise köy içerisinde herkesin ekmeği sıra ile yapılır. Her gün bir ailenin evinde yufkalar hazırlanmaktadır. Biz ise bu durumu devam ettirmeye çalışmaktayız. Oruçlar daha başlamadan öncesinde ise mutfaklarımız içerisinde hazırlıklarımızı bitiririz. Yufka ekmeğinin tüketilmesi bizim açımızdan çok daha güzel olmakta.” ifadeleriyle konuştu.