Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu’nun tarafından geçmiş olduğumuz hafta sonu gerçekleştirilen 2018 Best Of Rumeli ödülleri esnasında İvana Sert’e ödül verilmiş olması büyük bir krize sebep oldu.

İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonu içerisinde (CRR) düzenlenmiş olan bu gecede, 2018 senesinin ”En İyi Modacı”sı ödülü Ivana Sert’e verilmiş oldu. Ivana Sert içinde, Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonunun bu şekilde bir ödül vermiş olması Boşnakların tepkisine de sebep oldu. Boşnaklar ise, Ivana Sert’in 2012 senesi içerisinde ”Çetnik Selamı” vermiş olduğunu da anımsattılar.

Merkezi Sırbıstan içerisinde yer alan ırkçı Çetnik çeteler, 2. dünya savaşının dönemi ve savaş sonrasında komünistlere karşı Balkanların farklı bölgelerinde çarpışmaya devam etmişti. Bosna’da meydana gelen soykırım esnasında başlarında Miloseviç Kasabı ile birlikte ırkçı çete Çetnikler, 200.000 tane Bosnalıyı katletmişti.

Çetnik selamı ise serçe ile birlikte yüzük parmakları kapatılıp ve geriye kalan 3 tane parmak (baş ile beraber işaret ve de orta parmak) açık tutulup yapılır. Bu aslında Sırp zafer işareti şeklinde geçer ve Bosna Savaşı esnasında ırkçı durumdaki Sırp çetelerin, Boşnak ailelerin serçe ile birlikte yüzük parmaklarını kesip ömürleri süresince Çetnik selamı vermeye mahkum etmiş oldukları da iddia edilmekte.

Diğer taraftan Türkiye’de ve dünya üzerindeki pek çok Sırp sporcu da değişik dönemlerde Çetnik selamını vermiş, bu selamı ise ırkçı bir mesaj şeklinde değil yalnızca zafer anlamında vermiş olduklarını da söylemişlerdi.